بیتکوین در مقابل اتریوم
اتر (ETH)، ارزدیجیتال شبکه اتریوم، دومین رمزارز دیجیتالی محبوب پس از بیتکوین (BTC) است. به عنوان دومین ارزدیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار (بازار سرمایه)، مقایسه بین اتر و بیتکوین طبیعی است. اتر و بیتکوین از بسیاری جهات شبیه هم هستند: هر کدام یک ارزدیجیتالی هستند که از طریق صرافیهای آنلاین معامله میشود و در انواع کیفپولهای رمزنگاری ذخیره میشود.
هر دوی این توکنها غیرمتمرکز هستند، به این معنی که توسط بانک مرکزی یا مرجع دیگری صادر یا تنظیم نمیشوند. هر دو از فناوری دفتر کل توزیع شده به نام بلاکچین استفاده میکنند. با این حال، تمایزات بسیار مهمی نیز بین دو ارز مجبوب بر اساس ارزش بازار وجود دارد. در زیر، نگاهی دقیقتر به شباهتها و تفاوتهای بین بیتکوین و اتر خواهیم داشت.
نکات کلیدی
- بیتکوین نشاندهنده ظهور شکل کاملاً جدیدی از پول دیجیتال است که خارج از کنترل هر دولت یا شرکتی عمل میکند.
- با گذشت زمان، مردم متوجه شدند که یکی از نوآوریهای اساسی بیتکوین، بلاکچین، میتواند برای اهداف دیگری نیز مورد استفاده قرار گیرد.
- اتریوم پیشنهاد کرد که از فناوری بلاکچین نه تنها برای حفظ یک شبکه پرداخت غیرمتمرکز، بلکه برای ذخیره کدهای رایانهای که میتواند برای تأمین قراردادها و برنامههای مالی غیرمتمرکز ضد دستکاری استفاده شود، استفاده کند.
- برنامهها و قراردادهای اتریوم توسط اتر، واحد پول شبکه اتریوم تامین میشوند.
- اتر به جای رقابت با بیتکوین در نظر گرفته شده بود که مکمل بیتکوین باشد، اما با این وجود به عنوان یک رقیب در مبادلات ارزهای دیجیتال ظاهر شده است.
اصول اولیه بیتکوین
بیتکوین در ژانویه 2009 راه اندازی شد. این ایده جدید را در یک کاغذ سفید توسط ساتوشی ناکاموتو مرموز معرفی کرد بیتکوین نوید یک ارز آنلاین را ارائه میدهد که برخلاف ارزهای دولتی، بدون هیچ مرجع مرکزی ایمن است.
هیچ بیتکوین فیزیکی وجود ندارد، فقط موجودیهای مرتبط با یک دفتر کل عمومی امن رمزنگاری شده است. اگرچه تلاش بیتکوین برای اولین ارز آنلاین این نوع نبود، اما در تلاشهای اولیه خود موفقترین بود و به نوعی از تمام ارزهای دیجیتالی که در دهه گذشته توسعه یافتهاند شناخته شدهتر است.
در طول سالها، مفهوم ارز مجازی و غیرمتمرکز در بین ارگانهای دولتی مقبولیت یافته است. اگرچه این یک وسیله پرداخت یا ذخیره ارزش رسمی به رسمیت شناخته شده نیست، اما ارزدیجیتال توانسته است جایگاهی برای خود ایجاد کند؛ و علیرغم اینکه به طور منظم مورد بررسی و بحث قرار میگیرد، به همزیستی با سیستم مالی ادامه میدهد.
در آغاز رونق ارزهای دیجیتال در سال 2017، ارزش بازار بیتکوین نزدیک به 87 درصد از کل بازار ارزهای دیجیتال را تشکیل میداد. تا نوامبر 2021، همزمان با محبوبیت سایر ارزهای دیجیتال، سهم بازار بیتکوین به 48 درصد از بازار ارزهای دیجیتال کاهش یافت.
اصول اولیه اتریوم
فناوری بلاکچین برای ایجاد برنامههایی که فراتر از فعال کردن یک ارزدیجیتال است، استفاده میشود. اتریوم که در جولای 2015 راهاندازی شد، بزرگترین و شناخته شدهترین پلتفرم نرمافزاری غیرمتمرکز با پایان باز است. اتریوم امکان استقرار قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) را فراهم میکند تا بدون هیچگونه خرابی، کلاهبرداری، کنترل یا دخالت شخص ثالث ساخته و اجرا شوند.
اتریوم با زبان برنامهنویسی خاص خود که بر روی یک بلاکچین اجرا میشود، به توسعهدهندگان امکان میدهد تا برنامههای کاربردی توزیع شده را بسازند و اجرا کنند. کاربردهای بالقوه اتریوم گسترده است و توسط رمز رمزنگاری بومی آن، اتر (که معمولاً به اختصار ETH خوانده میشود) پشتیبانی میشود.
در سال 2014، اتریوم پیش فروش اتر را راهاندازی کرد که با استقبال چشمگیری مواجه شد. اتر مانند سوخت برای اجرای دستورات در پلتفرم اتریوم است و توسط توسعهدهندگان برای ساخت و اجرای برنامههای کاربردی بر روی پلتفرم استفاده میشود.
اتر عمدتاً برای دو منظور استفاده میشود: به عنوان یک ارزدیجیتال در صرافیها به همان روشی که سایر ارزهای رمزنگاری شده معامله میشود، و در شبکه اتریوم برای اجرای برنامهها استفاده میشود. به گفته اتریوم، "مردم در سراسر جهان از ETH برای پرداخت، به عنوان ذخیره ارزش یا به عنوان وثیقه استفاده میکنند."
تفاوتهای کلیدی
در حالی که هر دو شبکه بیتکوین و اتریوم بر اساس اصل دفتر کل توزیع شده و رمزنگاری کار میکنند، این دو از جنبههای فنی متفاوت هستند. به عنوان مثال، تراکنشهای شبکه اتریوم ممکن است حاوی کدهای اجرایی باشند، در حالی که دادههای الصاق شده به تراکنشهای شبکه بیتکوین معمولاً فقط برای یادداشتبرداری هستند.
تفاوتهای دیگر شامل زمان بلوک (تراکنش اتر در ثانیه در مقایسه با دقیقه برای بیتکوین تأیید میشود) و الگوریتمهایی که روی آن اجرا میشوند: SHA-256 برای بیتکوین و Ethash برای اتریوم. هم بیتکوین و هم اتریوم در حال حاضر از پروتکل توافقی به نام اثبات کار (PoW) استفاده میکنند که به گرههای شبکههای مربوطه اجازه میدهد تا در مورد وضعیت تمام اطلاعات ثبتشده در بلاکچین خود به توافق برسند و از انواع خاصی از حملات اقتصادی به شبکهها جلوگیری کنند.
در سال 2022، اتریوم به عنوان بخشی از ارتقاء Eth2 خود به سیستم دیگری به نام اثبات سهام (PoS) منتقل خواهد شد، مجموعهای از ارتقاءهای به هم پیوسته که اتریوم را مقیاسپذیرتر، ایمنتر و پایدارتر میکند. یکی از انتقادات اصلی اثبات کار این است که به دلیل قدرت محاسباتی مورد نیاز، بسیار انرژیبر است.
اثبات سهام، قدرت محاسباتی را جایگزین سهامداری میکند و انرژی را کمتر میکند و ماینرها را با اعتبارسنجیها جایگزین میکند، که داراییهای ارزدیجیتال خود را برای فعالکردن توانایی ایجاد بلاکهای جدید به اشتراک میگذارند. مهمتر از همه، شبکههای بیتکوین و اتریوم با توجه به اهداف کلی آنها متفاوت هستند.
در حالی که بیتکوین بهعنوان جایگزینی برای ارزهای ملی ایجاد شد و بنابراین میخواهد وسیله مبادله و ذخیرهکننده ارزش باشد، اتریوم به عنوان پلتفرمی برای تسهیل قراردادها و برنامههای غیرقابل تغییر و برنامهای از طریق ارز خود در نظر گرفته شد.
بیتکوین و اتریوم هر دو ارزهای دیجیتال هستند، اما هدف اصلی اتر، تثبیت خود به عنوان یک سیستم پولی جایگزین نیست، بلکه تسهیل و کسب درآمد از عملیات قرارداد هوشمند اتریوم و پلتفرم dApp است.
اتریوم یکی دیگر از موارد استفاده از بلاکچین است که از شبکه بیتکوین پشتیبانی میکند و از نظر تئوری نباید واقعاً با بیتکوین رقابت کند. با این حال، محبوبیت اتر آن را به رقابت با همه ارزهای دیجیتال، به ویژه از دیدگاه معاملهگران، سوق داده است. در بیشتر تاریخ خود از اواسط سال 2015، اتر در رتبهبندی برترین ارزهای دیجیتال بر اساس ارزش بازار، بعد از بیتکوین قرار داشت.
اکوسیستم اتریوم به لطف محبوبیت فزاینده dApp های آن در زمینههایی مانند امور مالی (مالی غیرمتمرکز یا برنامههای DeFi)، هنرها و کلکسیونها (توکنهای غیرقابل تعویض یا NFT)، بازیها و فناوری، با سرعت در حال رشد است. این باعث شده است که ETH در سال 2021 (از 29 نوامبر 2021) 51٪ افزایش یابد، در مقایسه با افزایش 93٪ برای BTC. در نتیجه، در حالی که ارزش بازار ETH در ژانویه 2020 تنها حدود یک دهم BTC بود، ارزش بازار 528 میلیارد دلاری ETH تقریباً نیمی از 1.08 تریلیون دلار BTC در نوامبر 2021 بود.
تفاوت اصلی در کاربرد بیتکوین و اتریوم چیست؟
بیتکوین اساساً به عنوان جایگزینی برای ارزهای سنتی و از این رو وسیلهای برای مبادله و ذخیره ارزش طراحی شده است. اتریوم یک بلاکچین قابل برنامهریزی است که در زمینههای متعددی از جمله DeFi، قراردادهای هوشمند و NFT کاربرد پیدا میکند.
چرا بیتکوین با طلای دیجیتال و اتریوم با نقره دیجیتال مقایسه میشود؟
بیتکوین با طلای دیجیتال مقایسه میشود زیرا اولین ارزدیجیتال بود و با ارزش بازار بیش از 1 تریلیون دلار بزرگترین ارزدیجیتال است، در حالی که عرضه محدود آن (حداکثر تعداد بیتکوینهایی که میتوان استخراج کرد 21 میلیون است) ممکن است حفظ ارزش آن را تضمین کند. اتریوم با نقره دیجیتال مقایسه میشود زیرا دومین ارزدیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار است و مانند فلز گرانبها، کاربردهای بسیار متنوعی دارد.
سهام بیتکوین و اتریوم در بازار کریپتو چیست؟
تا 29 نوامبر 2021، بیتکوین دارای ارزش بازاری 1.08 تریلیون دلاری بود که حدود 48 درصد از کل بازار ارزهای دیجیتال را تشکیل میداد که ارزش آن کمی بیش از 2.25 تریلیون دلار بود.
در حال حاضر چه تعداد BTC و ETH در گردش هستند؟
تا 29 نوامبر 2021، 18886912 BTC و 118545259 ETH در گردش بوده است.
سرمایهگذاری بدون دردسر در ارزهای دیجیتال
اکنون خرید بیتکوین، اتریوم و موارد دیگر آسانتر از همیشه شده است. وقتی معامله میکنید، میتوانید با کارت اعتباری یا PayPal خود ارز رمزنگاری بخرید یا از بین بیش از 20 روش پرداخت انتخاب کنید. برای اطلاعات بیشتر، به FEEEX.NET مراجعه کنید.