سولانا چیست؟
Solana یک پلتفرم بلاکچین است که برای میزبانی برنامههای غیرمتمرکز و مقیاسپذیر طراحی شده است .Solana که در سال 2017 تأسیس شد، یک پروژه منبع باز است که در حال حاضر توسط بنیاد Solana مستقر در ژنو اجرا میشود، در حالی که بلاکچین توسط Solana Labs مستقر در سانفرانسیسکو ساخته شده است.
Solana از نظر تعداد تراکنشهایی که میتواند پردازش کند بسیار سریعتر است. کارمزد تراکنش به میزان قابلتوجهی در مقایسه با بلاکچینهای رقیب مانند اتریوم کمتر است. ارز رمزپایهای که بر روی بلاکچین سولانا اجرا میشود همچنین به نام Solana (SOLUSD) و با نماد تیک تیک SOL تا کنون در سال 2021 تقریباً 12000٪ افزایش یافته است، و با ارزش بازار بیش از 66 میلیارد دلار، پنجمین ارزدیجیتال بزرگ است.
نکات کلیدی
- Solana یک پلتفرم بلاکچین است که برای میزبانی برنامههای غیرمتمرکز و مقیاسپذیر طراحی شده است.
- سولانا میتواند تراکنشهای بیشتری را در هر ثانیه پردازش کند و کارمزد تراکنشهای بسیار کمتری نسبت به بلاکچینهای رقیب مانند اتریوم دارد.
- ارزدیجیتال بومی سولانا، که دارای علامت SOL است، دارای ارزش بازار بیش از 66 میلیارد دلار است که آن را به پنجمین ارزدیجیتال بزرگ تبدیل میکند.
- Solana یک بلاکچین اثبات سهام (PoS) است و همچنین از فناوری جدیدی به نام اثبات تاریخچه (PoH) استفاده میکند.
تاریخچه سولانا
آناتولی یاکوونکو، یکی از بنیانگذاران سولانا، در نوامبر 2017 یک مقاله سفید منتشر کرد که در آن مفهوم اثبات تاریخ (PoH) را توصیف میکرد. PoH مدرکی برای تأیید نظم و گذر زمان بین رویدادها است و برای رمزگذاری گذر زمان غیرقابل اعتماد در یک دفتر کل استفاده میشود.
در وایت پیپر، یاکوونکو خاطرنشان میکند که بلاکچینهایی که در آن زمان در دسترس عموم قرار گرفتند، به زمان متکی نبودند، زیرا هر گره در شبکه بدون اطلاع از ساعتهای سایر شرکتکنندگان در شبکه، به ساعت محلی خود متکی بود.
فقدان یک منبع زمانی قابل اعتماد (به عنوان مثال، یک ساعت استاندارد) به این معنی است که وقتی از پیام برای پذیرش یا رد پیام استفاده میشود، هیچ تضمینی وجود ندارد که هر شرکتکننده دیگری در شبکه دقیقاً همان انتخاب را انجام دهد. PoH از این مانع عبور میکند، زیرا هر گره در شبکه میتواند به گذر زمان ثبتشده در دفتر کل برمبنای غیرقابل اعتمادی که کلید عملکرد بلاکچین است تکیه کند.
تجربه کاری قبلی یاکوونکو در زمینه طراحی سیستمهای توزیع شده با شرکتهای فناوری پیشرو مانند Qualcomm Incorporated (QCOM) بود. این تجربه او را آگاه کرده بود که یک ساعت قابل اعتماد همگامسازی شبکه را ساده میکند، و زمانی که این اتفاق بیفتد، شبکه حاصل به طور تصاعدی سریعتر خواهد بود و تنها محدودیت آن پهنایباند آن است.
یاکوونکو حدسزد که استفاده از اثبات تاریخچه سرعت بلاکچین در مقایسه با سیستمهای بلاکچین بدون ساعتهایی مانند بیتکوین و اتریوم که در تلاش بودند تا فراتر از 15 تراکنش در ثانیه (tps) در سراسر جهان گسترش یابند، سرعت فوقالعادهای را افزایش میدهد.
پیادهسازی اولیه یاکوونکو در یک پایگاه کد خصوصی آغاز شد و در زبان برنامهنویسی C پیادهسازی شد. یاکوونکو متعاقباً به دستور همکار سابق خود در کوالکام، گرگ فیتزجرالد، کل پایگاه کد را به زبان برنامه نویسی Rust منتقل کرد. در فوریه 2018، فیتزجرالد شروع به ساخت نمونه اولیه اولین پیادهسازی متن باز وایت پیپر یاکوونکو کرد و متعاقباً اولین انتشار پروژه را انجام داد و نشانداد که 10000 تراکنش امضا شده را میتوان در کمتر از نیم ثانیه تأیید و پردازش کرد.
اندکی پس از آن، استفان آکریج یکی دیگر از همکاران یاکوونکو در کوالکام نشانداد که توان عملیاتی را میتوان با بارگذاری تأیید امضا در پردازندههای گرافیکی بهبود بخشید.
با توجه به این نقاط عطف پروژه، یاکوونکو فیتزجرالد، آکریج و سه نفر دیگر را برای تأسیس شرکتی به نام Loom استخدام کرد. با این حال، به دلیل احتمال اشتباه گرفتن با یک پروژه مبتنی بر اتریوم که نامی مشابه داشت، نام شرکت/پروژه به Solana تغییر نام داد، سولانا شهر ساحلی کوچکی در نزدیکی سندیگو جایی که بنیانگذاران آن در زمان کار برای کوالکام در آن زندگی میکردند.
در ژوئن 2018، این پروژه برای اجرا در شبکههای مبتنیبر بلاکچین بزرگتر شد و یک ماه بعد، این شرکت یک شبکه آزمایشی عمومی 50 گرهای، مجاز و دارای مجوز را منتشر کرد که به طور مداوم از 250000 تراکنش در ثانیه را پشتیبانی میکرد. تا دسامبر 2021، سولانا بیش از 40 میلیارد تراکنش را با هزینه متوسط 0.00025 دلار برای هر تراکنش پردازش کرده بود.
بیشتر بخوانید: دوج کوین، یک شوخی که جدی شد!
فناوری سولانا
هدف معماری سولانا این است که نشان دهد مجموعهای از الگوریتمهای نرمافزاری وجود دارد که وقتی در ترکیب برای پیادهسازی یک بلاکچین استفاده میشوند، نرمافزار را بهعنوان گلوگاه عملکرد حذف میکنند، و این امکان را فراهم میکنند که ظرفیت تراکنش متناسب با پهنایباند شبکه مقیاس شود.
معماری سولانا هر سه ویژگی مطلوب یک بلاکچین را برآورده میکند: مقیاسپذیر، ایمن و غیرمتمرکز. معماری سولانا حد بالای تئوری 710000 تراکنش در ثانیه (tps) را در یک شبکه استاندارد گیگابیت و 28.4 میلیون تراکنش در ثانیه در یک شبکه 40 گیگابیتی را توصیف میکند.
بلاکچین سولانا بر اساس مدل اثبات تاریخچه (PoH) و اثبات سهام (PoS) عمل میکند. PoS به اعتبارسنجیها (کسانی که تراکنشهای اضافهشده به دفتر کل بلاکچین را تأیید میکنند) اجازه میدهد تا تراکنشها را بر اساس تعداد سکه یا توکنی که دارند تأیید کنند. PoH به آن تراکنشها اجازه میدهد تا خیلی سریع تأیید شوند.
سولانا در مقابل اتریوم
اکوسیستم به سرعت در حال گسترش سولانا و تطبیقپذیری آن به ناچار با اتریوم، بلاکچین پیشرو برای برنامههای غیرمتمرکز (dApps) مقایسه شده است. سولانا و اتریوم هر دو دارای قابلیتهای قرارداد هوشمند هستند که برای اجرای برنامههای پیشرفته مانند امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) بسیار مهم هستند.
اما چند تفاوت اساسی بین این دو وجود دارد. برخلاف سولانا، اتریوم یک بلاکچین اثبات کار (PoW) است، که در آن استخراجکنندگان باید برای حل پازلهای پیچیده به منظور اعتبارسنجی تراکنشها با هم رقابت کنند و این فناوری انرژیبر و در نتیجه برای محیطزیست مضر میباشد.
بیشتر سر و صدای سولانا در سال 2021 به دلیل مزیت متمایز آن نسبت به اتریوم از نظر سرعت پردازش تراکنش و هزینه تراکنش بود. سولانا میتواند 50000 تراکنش در ثانیه (tps) را پردازش کند و میانگین هزینه هر تراکنش 0.00025 دلار است. در مقابل، اتریوم تنها میتواند کمتر از 15 تراکنش در ثانیه را انجام دهد، در حالی که کارمزد تراکنشها در سال 2021 رکورد 70 دلار را تجربه کرد.
با این حال، اتریوم مزیت محرک اول را دارد و با اکوسیستم عظیم خود، از نظر ارزش بازار پس از بیتکوین در رتبه دوم قرار دارد. انتظار میرود این ارتقا بلاکچین را مقیاسپذیرتر، ایمنتر و پایدارتر کند و در عین حال سرعت پردازش تراکنش را به طور چشمگیری افزایش دهد.
وضعیت سولانا به عنوان یک شرکت جدید بلاکچین نیز در زیر ذره بین قرار گرفت زمانی که در 17 سپتامبر 2021 به مدت بیش از 17 ساعت پس از افزایش حجم تراکنشها که به اوج 400000 تراکنش در ثانیه رسید دچار قطعی شبکه شد و فعالیت رباتها منجر به این شد. مصرف بیش از حد حافظه در حالی که توکن SOL آن در ابتدا در اخبار منتشر شد، از آن زمان این ضررها را پاک کرده است و در نوامبر 2021 به رکورد قیمت بیش از 250 دلار رسیده است.
آیا توکن SOL سولانا در مقادیر کسری موجود است؟
بله، SOL ها در مقادیر جزئی به نام لامپورت در دسترس هستند. یک لامپورت دارای ارزش 0.000000001 SOL است. لامپورتها به افتخار بزرگترین تأثیر فنی سولانا، لزلی لامپورت، دانشمند رایانهای که بیشتر به خاطر کارش در سیستمهای توزیعشده شهرت دارد، نامگذاری شدهاند.
بیشتر بخوانید: 10 ارزدیجیتال مهم غیر از بیتکوین
چند سکه SOL در حال حاضر در گردش است؟
بنیاد سولانا اعلام کرده است که در مجموع 489 میلیون توکن SOL در گردش منتشر خواهد شد که از این تعداد 260 میلیون قبلا وارد بازار شده است.